Rodinné hnízdo v Pošumaví

Eliptický dům je na místě, které vybral stavebník
ve spolupráci s vysokou zvěří :-)
Je to středobod čtyř směrů
a čtyř odlišných částí zahrady.
Na břehu podhorského potoka, na samotě v sousedství starého mlýna čeká za starou stodolou na svoji obrodu krásný kousek země. Stavebník je vynalézavý, odvážný, citlivý a šikovný. Návrh je neobvyklý a jeho realizace bude vyžadovat spoustu umu a vynalézavosti. Z bezpečného hnízda je celá zahrada pěkně pod kontrolou :-)

Dům je dvojpodlažní, patra pojmenováváme přízemí a nadzemí. Každé patro má jinou atmosféru. Nadzemí je vzdušné, světlejší, vnímáme z něj více vnějšího prostoru zahrady, je více společenské. Přízemí je klidovější, do sebe uzavřenější, chladivější. Velká pozornost je věnována řešení vnějších prostorů na pavlači a na terasách kolem přízemí.

Vnitřní členění prostor se během řešení stavby bude pravděpodobně měnit podle potřeb stavebníka a podle momentální situace v rodině, práci apod. V centru dispozice stojí mohutná kamna s patrovým hypokaustem a dvěma ohništi, jejichž konstrukci chce stavebník řešit svépomocným výzkumem a vývojem :-) Uvažujeme o tom, že strmé schodiště
mezi patry zrušíme. Budeme pak mít dva světy, dva domy v jednom, spojené vnějším schodištěm. Pro mě jako architekta by to bylo přiblížení ke konceptu osobního domu. A ušetřilo by se místo v přízemí i v patře :-)

Severní terasy jsou chráněné popínavými rostlinami a zařízené nábytkem. Jakkoli je to neobvyklé, ukazuje se, že v našich podmínkách je krytá severní terasa ideálním místem pro pobyt v letních měsících. Sluníčko zde svítí ráno a večer, v poledne dokonalý chládek a větřík a ze severu nikdy nezastíníme vnitřek domu.

Stodola bude přestavěna a v budoucnosti bude sloužit jako psychologické centrum pro “restart” při životních změnách. Přilehlé staré stavení bude zbořeno, budou zachovány sklepy a na základové zdi bude vybudován skleník.

Celková plocha pozemku: 1,16hA.

Úředně zastavěná plocha domu (s přesahy střech podepřenými sloupy): 163m2. Pokud by pro proces povolování domu bylo jednodušší se zastavěnou plochou do 150m2, můžeme plochu střechy deklarovat jako menší.

Zastavěná plocha zateplené části domu: 77m2

Kubatura obestavěného prostoru je: 520m3

Pro zvětšení klikni na obrázek.



Je ještě nevyčerpatelné množství míst, která čekají
na objevení svého potenciálu a zvelebení. 













Nadzemí je vzdušné, slunné, s dalekými výhledy na všechny strany.
Je to patro vstupní, spojené s vrchní, slunnou částí zahrady,
kde se bude pěstovat zelenina a ovoce. U vstupu je rozšířená terasa
jako prostor pro letní pobývání. Pro zvětšení klikni na obrázek.

Dům je zastřešen pultovou střechou o sklonu 4 stupně.
Terasa/pavlač obíhá patro ze všech stran.,
umožňuje přímé výstupy z místností francouzskými okny
a působí jako slunolam pro nechráněná okna v přízemí.

Sluníčkový diagram v řezu uikazuje, jak funguje přesah střechy
 a pavlač z hlediska ochrany fasády a interieru před přehřátím v létě
a naopak umožňuje ohřívání podlahy za francouzskými okna v zimě. 















Přízemí má opět terasu kolem celého domu, částečně zapuštěnou
do terénu a částečně navršenou směrem k potoku. Přízemí je
klidnější,intimnější, zemitější. Pod rampou vstupu na horní pavlač
je sklípek pro ukládání úrody.